Cliënten vertellen over hun relatietherapie:

Peter en Marilène (1963 en 1965), door het  uitspreken van onze behoeften en angsten groeiden we weer naar elkaar toe
“Na 20 jaar huwelijk waren we vervreemd van elkaar en we spraken er over om uit elkaar te gaan. De reden hiervoor was een gevoel van gemis aan verbinding en veel ruzie; we waren duidelijk uit elkaar gegroeid. De stap om in relatietherapie te gaan, was onze laatste inspanning, die we voor elkaar wilden doen. Sibylle kon vrij snel een soort veiligheid voor ons allebei creëren, zodat we ons allebei door haar gezien voelden. Ze liet ons inzien dat we bezig waren met ons gelijk te halen, en ze liet ons zien dat onder ons grote gelijk onze diepere behoeften en angsten schuil gingen  zoals: ‘ik wil gezien en gehoord worden’, ‘ik wil niet zo alleen staan’, ‘ik ben bang dat ik er niet toe doe’. Door het wederzijds uitspreken van onze onderliggende angsten en behoeften konden we weer naar elkaar luisteren en elkaar aandacht geven. We hebben geleerd dat er geen ‘gelijk’ of goed of fout bestaat als het om je eigen ervaringen gaat”.

Hans en Monique (1972 en 1976), door te beseffen dat we uit angst beiden een muur om ons heen hadden opgetrokken, werd ook duidelijk ook hoe eenzaam we ons achter deze muur voelden.  
“Na 15 jaar huwelijk stonden we op het punt om uit elkaar te gaan. De reden hiervoor was een gevoel van gemis aan (diepere) verbinding en veel ruzie. De stap om in relatie-therapie te gaan, was erg spannend maar wel nodig. We groeiden steeds verder uit elkaar, hadden allebei andere ideeën over het opvoeden van de kinderen. In plaats van positieve gevoelens voor elkaar kwam er steeds meer irritatie. Het punt van bij elkaar blijven of uit elkaar gaan kwam alsmaar dichterbij. Maar voor het zo ver was, wilden we allebei zeker weten dat we er alles aan hadden gedaan. Zo kwamen we bij Sibylle terecht. In haar bijzijn durfden we onze weggestopte gevoelens meer en meer met elkaar te delen. We waren eigenlijk zo bang om ons werkelijk aan elkaar te laten zien in onze kwetsbaarheid; bang voor afwijzing en bang om het niet goed te doen. Sibylle is iemand die je respecteert zoals je bent en om wie je bent! Ze geeft je het gevoel dat ze echt meent wat ze zegt en die er samen met jou voor wil gaan! Met haar hulp zijn we weer in een rustiger vaarwater terecht gekomen, hebben we meer diepgang gevonden dan ooit in onze relatie en kunnen we meer verbonden met elkaar (en ook met onszelf) verder in onze relatie”.

Annemijn en Rob (1967 en 1969), onze verwijten waren eigenlijk een manier om te dichter bij elkaar te komen, maar ze dreven ons meer en meer uit elkaar.
Wij hebben ons zelf weer gevonden in de sessies met Sibylle. Meteen in het eerste gesprek raakt ze al de kern, waar het bij ons om draaide. Ze liet ons ook zien waar de verwijten vandaan kwamen, waar de knelpunten zaten. Door de veilige sfeer binnen de gesprekken met Sibylle durfden we ons meer bloot te geven bij haar en aan elkaar. Ze maakte ons heel duidelijk in welke interactiecirkel we telkens terecht kwamen en we werden ons bewust welke gevoelens er achter zaten. Hierdoor konden we onszelf en elkaar weer “meer zien”en kregen we meer begrip voor elkaar ipv alleen maar verwijten te maken en het te laten escaleren. Dit is nu ruim een jaar geleden, en we passen het nog steeds geregeld toe. Hierdoor passen onze temperamentvolle karakters weer bij elkaar. We hebben meer begrip voor elkaar, waardoor er weer meer ruimte is voor de liefde’.

EFT: EMOTIONALLY FOCUSED COUPLE THERAPY

button_eft emotionally focused therapyDe methode die ik het liefst gebruik om (echt)paren te helpen samen te werken aan het opbouwen van de relatie is EFT: Emotionally Focused Couple Therapy. Ik ben hiervoor opgeleid (basis en gevorderd) en gecertificeerd en heb intussen al heel wat koppels met deze methode geholpen om weer gelukkig te worden! Meer over Emotionally Focused Couple Therapy (EFT) >