Ervaringen van cliënten

Clienten vertellen:

Leonie (28 jaar) functioneel beheerder (HRM), zet zichzelf meer op de eerste plaats en voelt zich stevig op haar eigen benen staan
Na lange tijd kon ik eindelijk mijn burn-out onder ogen zien en heb ik mij aangemeld bij de praktijk van Sibylle. Ik had heel veel lichamelijke klachten waarvoor ik het liefst een medische verklaring wilde, maar die was er niet. Toen mijn huisarts aan gaf dat ik een burn-out kon hebben en ik mijn eerste afspraak bij de POH had gehad, zag ik dit in. Dit kon niet langer en ik had meer diepgang nodig. Ik heb bewust gekozen voor een particuliere psycholoog, zodat de mens centraal wordt gesteld en de behandeling hierop wordt aangepast. En tot op de dag van vandaag ben ik blij met deze keuze. Sibylle werkt niet vanuit een vaststaand protocol; ze kijkt naar jou wat jij op dat moment wenst nodig te hebben. Dit vond ik soms lastig, omdat ik van de duidelijkheid en structuur ben, maar daarom had ik in deze therapie juist wat te leren. Want zo gaat het in het echte leven ook. Deze combinatie maakt dat ik de therapie van Sibylle uniek vind. Daarnaast laat zij je echt beleven op lichamelijk, emotioneel, sociaal en spiritueel vlak. Door deze belevenis is het heel echt en hoefde ik in mijn hoofd geen dingen op een rijtje te zetten, voor dit laatste was overigens ook geen ruimte haha… De therapie heeft gemaakt dat ik tegenwoordig mijzelf op de eerste plek zet en ik op eigen benen kan staan. Ik heb Sibylle ervaren als een therapeut die jou spiegelt op een zachte en vriendelijke manier. Daardoor voelde het voor mij heel veilig en durfde ik de ervaring aan te gaan, waardoor ik vervolgens met een opgelucht en opgewekt gevoel naar huis ging. Door deze manier van werken durf ik nu het proces met mijzelf aan te gaan en ben ik mijn eigen therapeut geworden. Sibylle is respectvol, meelevend, inlevend en zij heeft kennis van zaken. Haar kracht is onder andere dat haar interesse heel breed is. Evenmin zo belangrijk is dat ze over humor beschikt en dat zij de realiteit niet uit het oog verliest. Tot slot vond ik het fijn dat Sibylle zo af en toe ook iets van haar zelf liet zien, waardoor ik in zag dat zij ook een persoon is.

Marco (29 jaar) moest door zijn pijn heen te gaan om weer te kunnen groeien en genieten: hij kan nu weer met compassie naar zichzelf kijken
“Een jaar geleden ging het slecht met mij, al heeft het even geduurd voordat ik dat zelf zag. Door gebeurtenissen op het werk en vervolgens in ons gezin, waren bij mij oude dingen uit het verleden geraakt. Het was een verwarrende periode met veel en heftige emoties. Ik kan er nu gelukkig op terugkijken als een periode, die blijkbaar nodig was om als mens door de pijn heen te gaan en weer een stapje te groeien. Ik heb in deze periode veel steun ondervonden van Sibylle. Alles wat ze op haar website schrijft over zichzelf of wat cliënten hebben ervaren is waar en heb ik zelf mogen ervaren. Wat ik het meest meeneem zijn haar compassie en steun, waardoor ik ook geleerd heb met compassie naar mezelf te kijken en weer vertrouwen te hebben in de toekomst.”

Chandra (46 jaar) groeide in zelfacceptatie en vertrouwen “Door de gesprekken met Sibylle heb ik vooral weer ordening gekregen in mijn eigen belevingswereld. Ze was een bijzonder klankbord, waar ik mijn ervaringen en ideeën tegenaan kon houden. Ze verdiepte zich werkelijk in mij en mijn problematiek en reageerde daar open en liefdevol op. Ze volgde mij, waarmee ik kwam en dat gaf mij een ruim gevoel. Ik durfde daardoor ook mezelf eerlijk en authentiek te uiten, als ik iets niet fijn vond en daar ging zij heel goed mee om. En daar waar nodig kon ze mij een spiegel voor houden, die me confronteerde, maar hierin was ze nooit aanvallend, bedreigend of beoordelend. Meer en meer kon ik mezelf met mijn lichte zijden en schaduwzijden accepteren en is mijn vertrouwen in mezelf gegroeid. Hier ben ik blij om. Ik heb haar leren kennen als een professionele en ook bevlogen psychologe en therapeut.

Marjolein (41 jaar) kon haar oude pijn helen  “In de periode dat ik bij Sibylle in therapie zat, heb ik haar als een positief mens ervaren. Positief in de zin dat zij op eerste plaats als mens aanwezig was in onze therapeutische gesprekken, voortdurend vergezeld van haar veelzijdige professionaliteit als psychologe, als gestalttherapeut, lichaamswerktherapeut en creatief therapeut. Haar kennis, haar deskundige ervaring en haar realistische visie functioneerden als een rode draad in onze gesprekken waarbij zij me naast veel bewustzijnsontwikkeling ook praktische handvatten gaf, die ik in mijn dagelijks leven en werk kon inzetten. Hierdoor had ik (en heb) ik voortdurend het gevoel, de ervaring en de beleving dat ik in een lerende groeiende fase zit. Wat voor mij een belangrijk gegeven is geweest gedurende het traject, is het feit dat zij gelijkwaardig naast mij stond, op me afstemde, waardoor ik mijn diepe kwetsbaarheid en gekwetstheid in mijn leven aan Sibylle durfde toe te vertrouwen. Zo kon mijn oude pijn helen. Ik ben er dankbaar voor dat ik haar in mijn leven heb mogen leren kennen. Dankbaar voor deze lichtgevende en holistische lantaarn, die zij constant bij lichtte op mijn weg naar bevrijding”.

Saskia (32 jaar) kan nu beter voor zichzelf zorgen. “Mijn energielevel was 0, ik wist niet hoe ik de dagen moest doorkomen en soms was uit bed gaan en de dag starten een enorm zware klus. Ik wist totaal niet meer wie ik was (ik weet dat nu beter; ik ben er nog niet maar het gaat de goede kant op) en wat ik nu wilde met mezelf en mijn leven (ook dat begint vorm te krijgen). Het leven voelde voor mij zeer sterk als; is dit nou alles? Hetgeen mij het meest heeft geholpen zijn de inzichten in de dingen die ik zelf doe en hoe ik die anders kan doen waardoor ik goed voor mezelf zorg en bij mezelf kan blijven. Daar ben ik nog niet klaar mee maar daar heb ik al wel grote stappen in gemaakt. Mede door de inzichten die ik kreeg begreep ik ook soms ineens waarom mijn ouders de dingen deden zoals ze die deden.
Sibylle heb ik ervaren als een sterke, lieve vrouw die haar vak uiterst goed verstaat en daadwerkelijk met mij mee leeft en ook medeleven betuigd. Soms confronteerde ze en daar heb ik veel van geleerd. Daarin bleef ze erg integer en gaf ze mij de ruimte mezelf te onderzoeken”.

Paula (62 jaar) voelt zich vrijer en blijer, ook weer in haar relatie
Ik ben in therapie gegaan omdat ik helemaal vastliep in de relatie met mijn partner en ook wilde ik mezelf graag beter leren begrijpen. Wie ben ik en hoe zit ik in elkaar. Wat mij het meest geholpen heeft in de therapie is dat ik in het moment zelf mag/kan/durf te voelen en ervaren wat er gaande is in mij. Stilstaan bij en durven kijken naar wat de dingen met mij doen van binnen. De inkijkjes in mezelf hebben mij veel gebracht. Een heel mooi en bevrijdend proces van bewustwording, waardoor ik met hele andere ogen naar mezelf, mijn partner en mijn omgeving ben gaan kijken. Ik ben een blijer en vrijer mens geworden. Sibylle heeft mij heel zorgvuldig, zonder te oordelen, invoelend en op liefdevolle wijze geholpen zelf mijn weg hierin te vinden.

Marion (52 jaar) kreeg door gestalttherapie haar leven weer op de rit.
“Ik was het contact met mezelf al te lang kwijt. Ik was onrustig, voelde me nergens echt prettig. Het leven was me veel te oppervlakkig. Echt (wezenlijk) contact, daar was ik naar op zoek, zowel met mezelf als met anderen. Een vriendin vertelde over gestalttherapie en adviseerde mij dit. Op zoek naar een therapeut kwam ik terecht op de site van gestalttherapiepraktijk Twente, gevestigd in Hengelo en Enchede. Op de site staat de therapie heel duidelijk uitgelegd. Vooral de praktische aanpak en de focus op het hier en nu sprak me aan. Geen eindeloos gegraaf in je verleden, maar uitzoeken hoe je probleem nu je persoonlijke ontwikkeling in de weg staat en hoe je ze praktisch kunt aanpakken. Het mooie vind ik ook dat in mijn sessies met Sibylle precies altijd dat ontstaat, wat ik nodig heb om verder te komen”

Marijke (61 jaar) leerkracht speciaal onderwijs
“Ik had de laatste jaren veel ups en downs door fysieke klachten welke alleen maar toenamen. Ik kon daar steeds moeilijker mee om gaan en verloor het vertrouwen in mijn lichaam én mezelf. Voor de fysieke klachten zocht ik waar mogelijk (medische) hulp en zag niet dat e.a. mede het gevolg was van een forse overbelasting in mentaal opzicht. Ik wilde kostte wat kost doorgaan en vroeg daarbij het uiterste van mezelf. Ik beredeneerde mijn gevoel weg, plaatste de oorzaken ervan buiten mezelf. Mensen in mijn nabije omgeving gaven meerdere keren aan dat ik hulp moest zoeken bij het omgaan van fysieke pijn en schade omdat ze zagen dat ik in de beleving ervan mezelf volledig kwijt raakte.

Ik ben me nu bewust dat de oorsprong van mijn gedragspatronen in mijn jeugd liggen welke in de loop der jaren steeds manifester zijn geworden. Hierdoor ging ik voorbij aan mijn gevoel en grenzen van belastbaarheid. De verwachting waarvan ik dacht dat de ander van mij had, werd leidraad i.p.v. zelf te voelen en te kiezen. Ik heb daardoor keuzes gemaakt die voor mij grote consequenties hadden waarvan ik het effect nu kan zien. Door dat inzicht kan ik begrijpen en beter accepteren waardoor het zo is gegaan. Daarnaast kan ik mijn eigen grenzen van belastbaarheid steeds beter voelen en aangeven. Ik hoef van mezelf niet meer alles te kunnen en doen waardoor mijn energie-level niet meer voortdurend overvraagd wordt.
Ik kan fysieke pijn en beperking  anders beleven waardoor ik het gevoel heb weer regie over mezelf te krijgen. Ik voel veel meer vrijheid, ben vrolijker en kan steeds beter keuzes maken vanuit mijn gevoel.
Sibylle heb ik als een oprechte en inlevende therapeut ervaren. Ze heeft me leren voelen en stilstaan bij wat er diep van binnen in me omging en wat daar een onderliggende oorzaak van is. Hierdoor werd ik me bewust van zaken die ikzelf nooit zou hebben kunnen zien/voelen. Ze heeft me soms ook op een confronterende wijze haar kijk op mijn ontwikkeling duidelijk gemaakt, wat zeer verhelderend heeft gewerkt.

Ciska (67 jaar) leerde meer om zonder oordeel naar zichzelf te kijken
Omdat ik in een steeds kleiner wordende cirkel zat van terugkerende gedachten en frustraties en ik steeds vaker botste met mijn echtgenoot besloot ik hulp te zoeken, want in hoeverre droeg mijn manier van communiceren bij aan de problemen?
Wat mij in de therapie het meest hielp waren de spiegels die me voorgehouden werden, de confrontaties die me er bewust van maakten dat ik verviel in oude patronen, zoals mezelf naar beneden halen of me druk maken om anderen.
Ook mijn voeten stevig op de grond zetten gaf (en geeft) mij zelfvertrouwen. Als ik nu merk bij mezelf dat ik “de fout in ga” probeer ik het los te laten en anders te kijken zelfs letterlijk, zoals aanbevolen, voor de spiegel, zonder oordeel.
Sibylle heb ik ervaren als prettig en subtiel door haar open en bemoedigende houding zonder oordeel of veroordeling. Niks is gek. Haar houding maakt dat ik me lichter voel en luchtiger om kan gaan met dingen waar ik het moeilijk mee heb of heb gehad. Soms letterlijk een verruiming van mijn ademhaling.

Jeanine (28 jaar) weet door haar therapie dat verandering in haarzelf ligt “Door de therapie kon ik al vrij snel anders naar mijn klachten kijken en er anders mee omgaan en uiteindelijk was ik zo sterk, in mijn schoenen komen te staan, dat ik kon kijken naar de oorzaak van mijn problemen. Hierdoor kon ik echt begrijpen wat er aan de hand was en heb ik de oorzaak kunnen aanvaarden en een plaats kunnen geven. Nu speelt het steeds minder een rol in mijn leven, het is meer een soort litteken. Het mag er zijn. Ik voel me lichter en ik ben een blijer mens geworden! Tijdens onze gesprekken had Sibylle een erg rustige uitstraling en liet ze mij door haar vragen zo helder zien dat ik anderen niet kon veranderen, maar dat de sleutel voor verandering in mijzelf lag. Ze is heel geduldig, invoelend, respectvol en haar humor geeft ook veel lucht en lichtheid. We hebben oprecht ook veel gelachen”.

Inge (53 jaar) vertrouwt nu meer op ziczelf. “Ik heb jou als therapeut hierbij altijd als erg ondersteunend gevoeld. Vanaf het eerste contact had ik het gevoel dat er echt naar me geluisterd werd. Hierdoor kreeg ik voor het eerst boven tafel wat me werkelijk dwars zat, toen kon ik het ook daadwerkelijk gaan aanpakken in mijn dagelijks leven.Echt samen onderzoeken waar iets nou vandaan kwam. Met heel duidelijk ik als cliënt, het centrale middelpunt. Jouw vragen, doorvragen,  en aan het einde vaak ook jouw uitleg heb ik altijd als erg waardevol ervaren. Het zette mij vaak aan tot een (soms kleine) volgende stap. Ik voelde me in het begin net een spons, wilde veel leren over mezelf, van jou. Het knappe vind ik daarbij dat jij altijd heel open en breed naar me keek. Geen oordeel, geen bevestiging: het zit in mezelf en jij stuurde daar bij”.

Meriam (57 jaar) kon haar leven weer gaan leven in plaats van te overleven
“De manier van werken in de therapie paste bij me. Je bent iemand die mij een spiegel heeft voorgehouden. Dit doe je zonder oordelen, waardoor ik mijzelf weer terug heb gevonden en ik mijzelf kon zien. Ik werd mij steeds meer bewust van wat mijn werkelijke behoeftes zijn en hoe ik die kan vervullen. Het heeft me geholpen om mijn leven weer te leven in plaats te overleven. Daarnaast gaf je ook tips of boeken mee om eens te lezen. De rust, de ontspanning die je me geeft tijdens de sessie, de ontroering die je voelt wanneer je mijn verhaal hoort, het opslaan van alles wat je hoort en het terugkoppelen. Je bent een prachtige vrouw die ik in mijn hart gesloten heb”.

Kees (51 jaar) hooggevoelig en geleerd om weer op zijn gevoel te vertrouwen
“Ik had mezelf aangeleerd om rationeel mijn keuzes in mijn leven te maken en daarmee liep ik vast, toen mijn relatie tot een eind was gekomen. Ik moest opnieuw mijn gevoel leren ontdekken en mijn gevoel toelaten. Ik ben er achter gekomen dat ik heel gevoelig ben, dat ik goed weet wat ik voel en dat ik ook veel voel van andere mensen. In mijn opvoeding heb ik geleerd niet naar mijn gevoel te luisteren en dat terwijl ik een heel emotioneel mens ben, vol gevoel en emoties. In de therapie mocht ik woedend zijn en verdrietig, mocht ik me verlaten voelen en klein. De boodschap was altijd: je bent goed zoals je bent, je mag zijn wie je bent. Daardoor ging ik ook altijd met een goed gevoel weer naar huis. Ik heb keer op keer ervaren hoe fijn het is je uit te spreken en het te hebben over wat me echt bezighoudt. Dat geeft mij vertrouwen voor de toekomst”.

Edwin (31 jaar) wilde weten: wie ben ik en wat wil ik nu echt met mijn leven?
“Ik wilde niet weer in therapie om alleen maar te denken, praten en analyseren. Zo kwam ik  terecht bij een gestalt-therapeut. Ik was niet gelukkig, werkte 60 tot 70 uur in de week en ik was de weg in mijn leven kwijt. Overdag ging het ogenschijnlijk goed met me en ’s nachts lag ik te piekeren en kon ik niet meer slapen. Mijn vraag/probleem bij het begin van de therapie was: ik weet niet wie ik ben, wat ik wil ik nu echt met mijn leven. Ik kon niet meer voelen, ik kon niet meer geraakt worden en ik was compleet afgestompt.  In onze gesprekken ging een wereld voor mij open. Al snel werd duidelijk dat ik alles onder controle in mijn leven wilde hebben met mijn hoofd en dat ik mijn gevoelens niet uitsprak en zelfs negeerde. Ik zei niet wat ik dacht, vond en vooral voelde. Sibylle luisterde met echte aandacht, volgde mijn tempo, legde feilloos de vinger op de zere plek en heeft mij weer leren voelen. Door de therapie voel ik weer geluksmomenten en ben ik andere keuzes in mijn leven gaan maken”.

Rudi (46 jaar) weer een gevoel van ruimte en stevigheid
“Door de sfeer tijdens de therapiesessies kreeg ik al snel weer dat ik mijn problemen toch op kon gaan lossen. Ik kreeg weer energie en ik stapte uit de cirkel van passiviteit. Ik ging weer allerlei dingen aanpakken. Ik heb geleerd mijn eigen antwoorden te formuleren en hiervoor te leren staan i.p.v. braaf te doen waarvan ik dacht dat er van mij verwacht werd of passief af te wachten. Ik ben weer actief en levenslustig, dat was ik even een tijd kwijt geweest. Super, wat geeft dat een gevoel van ruimte en stevigheid!”

Kim (33 jaar) mijn angsten werden minder sterk, toen ik ze accepteerde
“Sibylle heeft me met veel rust en geduld begeleid in het onder ogen zien van mijn eigen angsten, deze te accepteren als ‘horend bij mij.’ Gek genoeg werden mijn angsten minder sterk toen ik ze accepteerde. Ik heb nog dagelijks profijt van datgene ik bij haar geleerd heb, ik ervaar meer rust en kracht nu”.

Stefan (42 jaar) ik leerde mijn eigen aandeel zien in conflicten
“Door te leren inzien en ervaren wat mijn eigen aandeel was in mijn conflicten thuis en op mijn werk, heb ik geleerd hoe ik deze situaties zelf jarenlang in stand hield. Sterker nog, die ik vaak zelf vaak veroorzaakte. Een pijnlijke les maar het heeft voor mij heel bevrijdend gewerkt om verantwoordelijkheid te nemen voor de dingen die ik doe en niet doe. En ook, hoe ik ze doe!”

Frederike (43 jaar) weet nu waar mijn lichamelijke klachten vandaan komen
“Wat een rijkdom dat ik nu aan mijn eigen fysieke signalen kan herkennen hoe het met me is en of er iets is wat ik nodig heb. Ik sta aan het stuur van mijn lichaam, zo voelt het. Ik heb meer grip op mezelf en mijn ‘’klachten overkomen me niet langer.’’ Ik ken mijn eigen ‘’routekaart’’ nu en wat is dat een heerlijk gevoel.”