Relatie en gezin

Goed communiceren leren we niet op school, zeker niet op het emotionele niveau en we leerden dit vaak ook niet in het gezin waarin we opgroeiden; meestal hebben onze ouders dit in hun opvoeding ook niet geleerd. Het gevolg hiervan is vervreemding en vervlakking in contact met jezelf en daarom ook in het contact met de ander.

Relatietherapie is bedoeld voor paren die hierin vastlopen; voor paren die een andere of meer inhoud willen geven aan hun relatie, maar hierin met zijn tweeën onvoldoende slagen. Voor paren die uit elkaar groeien, dit niet willen, maar er geen andere wending aan kunnen geven. Eigenlijk voor alle paren die niet tevreden zijn met het bereikte, maar in ontwikkeling willen blijven.
Signalen, die aangeven dat er mogelijk iets mis is met de onderlinge communicatie kunnen bijv. onrust, moeheid of matheid zijn, ook irritatie of het besef problemen te willen omzeilen. Problemen kunnen zich ook vertalen naar lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spanningen of ademproblemen.

In relatietherapie leer je om het contact met elkaar te verbeteren. Je wordt je bewust van de wijze hoe je met elkaar kunt vastlopen en hoe je jezelf daarvan kunt bevrijden, zodat je steeds vrijer kan worden in het contact met elkaar. In plaats van tegen elkaar te strijden leer je met elkaar te strijden teneinde een goede en contactvolle relatie op te bouwen.