Zazen meditatie

Mediteren is een beoefening van de stilte. Het is een oefening in het loslaten, in vertrouwen en in je openstellen. Naarmate je meer in je lichaam en geest kunt loslaten, kom je meer in je stilte en dichter bij jezelf. Ook kun je door meditatie beter met stress leren omgaan en je concentratievermogen gaat vooruit. Zowel individueel als in groepsverband zijn er mogelijkheden om de techniek van het zitten te leren beoefenen.

Zazen heeft op heel veel manieren iets weg van het Mindfulness, maar gaat nog wat dieper. Tegenwoordig staat het ook wel bekend als ‘Just Seating’ vertaalt ‘gewoonweg zittend’. Om te begrijpen wat hoe Zazen wordt toegepast en hoe je jezelf kan vinden met Zazen, moet je eerst snappen hoe het werkt.

Hoe werkt Zazen?

Zazen bestaat uit 3 verschillende fases, waarvan ieder persoon er 2 moet doorlopen. De eerste fase richt is op de concentratie en is een heel veel aspecten hetzelfde als mindfulness. Hierbij laat je alle gedachten uit je hoofd zodat er niets meer dan leegte is. In klassieke tijden en volgens de originele leer wordt dit vaak behaald door verschillende mantras te herhalen. Tegenwoordig wordt vooral gelet op de ademhaling en worden oefeningen zoals het tellen van de ademhaling vaak toegepast.

Zodra innerlijke rust is bereikt gaat Zazen verder, hierin verschilt het dus met mindfulness.